Ημιτελές προϊόν για την παραγωγή ψωμιού από αρχαία δημητριακά, που περιέχει αλεύρια από τρεις ποικιλίες σπέλτης και αλεύρι ολικής άλεσης σίκαλης.
Μορφή: 15 κιλά
Δοσολογία: 50%
Οι αποξηραμένες δαμάσκηνες περιλαμβάνονται στα ξηρά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή ως συστατικό σε πολλά πιάτα. Τα αποξηραμένα φρούτα δαμάσκηνας είναι μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα φυτικών ινών και πολυφαινολών. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών. Βιταμίνη A, E, K, C, της ομάδας B, παντοθενικό οξύ, κάλιο, φώσφορος, σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, όλα αυτά περιέχονται στις αποξηραμένες δαμάσκηνες. Επιπλέον, τα φρούτα περιέχουν πολυφαινολικά συστατικά που είναι ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες. Οι αποξηραμένες δαμάσκηνες θεωρούνται μία από τις καλύτερες φυσικές λύσεις για τη δυσκοιλιότητα. Χάρη στις φυτικές ίνες, βελτιώνουν την εντερική κινητικότητα. Η σορβιτόλη που περιέχεται στα φρούτα δημιουργεί το περιβάλλον για την ανάπτυξη της απαραίτητης βακτηριακής χλωρίδας. Μια υπερβολική ποσότητα δαμάσκηνων που καταναλώνεται ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό και διάρροια.
Όχι μόνο οι νόστιμοι φυστίκια, αλλά και εξαιρετικά υγιεινοί, πωλούνται συνήθως σε κέλυφος. Περιέχουν υγιεινά λιπαρά, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Τα φυστίκια είναι καλή πηγή βιταμίνης B6, η οποία, μεταξύ άλλων, επηρεάζει τη διάθεση και τη συγκέντρωση, βελτιώνει την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, παίζει κεντρικό ρόλο στην απομάκρυνση των απαραίτητων χημικών από το σώμα και ανακουφίζει τη φλεγμονή. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι ένας από τους πιο πλούσιους ξηρούς καρπούς. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στις οποίες καθυστερούν τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων και την πιθανότητα διαφόρων ασθενειών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς υποστηρίζουν την υγεία των ματιών. Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι λιγότερο θερμιδικοί από άλλους ξηρούς καρπούς, και το επιπλέον πλεονέκτημά τους είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, περίπου 20%. Βρίσκονται στη δεύτερη θέση μετά από τα αμύγδαλα.
Οι καρύδες πεκάν κατατάσσονται ως ένα από τα πιο ευγενή είδη ξηρών καρπών. Ήταν ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής των ιθαγενών κατοίκων της Βόρειας Αμερικής. Οι καρύδες έχουν μια ελαφρώς γλυκιά και βουτυρώδη γεύση, επομένως ταιριάζουν τέλεια σε όλες τις τούρτες, τα γλυκά και τη σοκολάτα. Είναι ένα συστατικό της διάσημης πίτας πεκάν, που παρασκευάζεται κατά την Ημέρα Ευχαριστιών. Το 90% των λιπαρών που περιέχονται στις καρύδες πεκάν είναι υγιή και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος και τη σωστή καρδιοαγγειακή λειτουργία. Μειώνουν την LDL (γνωστό ως κακή χοληστερόλη), προστατεύοντας έτσι από την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Οι καρύδες πεκάν περιέχουν βιταμίνες: C, E, K και βιταμίνες B, καθώς και μαγνήσιο, μαγγάνιο και χαλκό. Το μαγγάνιο υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και επιταχύνει τη μεταφορά της χοληστερόλης, ενώ ο χαλκός είναι απαραίτητος για...
Οι ρεβίθια είναι ρεβίθια ή μαλλιά-ρεβίθια, προέρχονται από μια ομάδα οσπρίων. Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και απαραίτητων αμινοξέων, γι' αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών. Τα ρεβίθια προσφέρουν στο σώμα διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποσοτήτων φωσφόρου, βιταμίνης B9, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και καλίου. Περιέχουν επίσης ακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο κόφτης έχει χαμηλές θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, και οι ίνες που περιέχει βοηθούν στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και «κακής» χοληστερόλης. Τα ρεβίθια εκτιμώνται ιδιαίτερα από χορτοφάγους και άτομα με αλλεργίες. Το αλεύρι ρεβιθιού προέρχεται από τα όσπρια και έτσι αυτό το αλεύρι χαρακτηρίζεται από μοναδική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ η γεύση του μοιάζει με τη γεύση του ουμάμι. Ο γλυκαιμικός δείκτης αυτού του αλευριού είναι σχεδόν μισός από αυτόν του αλευριού σίτου και μόλις 35.